Ukrajnában letartóztattak egy férfit, akit szokatlan módszerrel verbuvált Moszkva: egy szimpla üzenetküldő alkalmazással csavarta el a fejét egy, vélhetően nő, aki az orosz hírszerzés szolgálatában áll – erről közölt érdekes cikket az Index.hu.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A hírportál kiemelte: a gyanúsított vakon teljesítette megbízója kéréseit: sorra fényképezte és továbbította fotóit a nőnek – ezúttal nem magáról, hanem a hölgy utasítására a harkivi térség ukrán katonai állásairól. A romantikus kapcsolatra áhítozó férfi azonban lebukott, és persze letartóztatták.

A férfi munkanélküli volt, Derhacsiban élt, egy Harkiv melletti városban – tudatta közleményében az SZBU, az Ukrán Biztonsági Szolgálat. Mint kiderült: alkalmi partnere, akivel legfeljebb csak üzeneteket válthatott a romantikus együttlét helyett, csupán összekötői feladatot látott el az orosz hírszerzés szervezésében.

– A feladatát tökéletesen végezte: pontos parancsokat adott a férfinak, hogy milyen helyszínekről vár el az ukrán tüzérség szempontjából értékelhető és hasznos fotókat – jelentette a Kyiv Post.

A férfit nem volt különösebben nehéz elcsábítani: oroszbarát nézeteiről volt ismert, és készségesen teljesítette a rábízott feladatokat azok után, hogy az orosz különleges szolgálat összekötő tisztje rátalált a Telegram közvetítésével. A nő persze nem katonai alkalmazottként, hanem légyottot kereső, hétköznapi nőként mutatkozott be.

Az ukrán hatóságok nem tették közzé a kémkedéssel gyanúsított, és akár hazaárulással is vádolható férfi nevét, csupán egy fotót publikáltak letartóztatásáról. A főügyészség a nőről is csak annyit közölt, hogy újságírónak adta ki magát, holott „összekötőként” látta el feladatát a gyanúsított és az orosz különleges szolgálatok között.

A nő volt a „romantikus kapcsolat” kezdeményezője, amely szárba szökkent. Ettől kezdve a férfi vakon teljesítette a kapott utasításokat. Bejárta a várost, és titkon lefényképezett minden katonai létesítményt Derhacsiban. A fotókat pedig továbbította „szerelmének”.


– Az információk ahhoz voltak szükségesek, hogy az Orosz Föderáció célzott rakétacsapásokat és dróntámadásokat indítson a város ellen – áll az ügyészség közleményében. Az orosz nő kilétét a hatóságok nem tudták megállapítani, és az sem bizonyos, hogy egyáltalán nőről van szó. – Az sem derült ki, hogy személyes találkozóra sikerült-e sort keríteniük – bár ezt alaposan megnehezíti az ellenséges határ- és frontvonal.

A férfit tulajdonképpen tetten érték, amikor az ukrán csapatok mozgásáról készített felvételeket.

– A helyszínen lefoglalták telefonját, amellyel a gyanúsított orosz „barátnőjével” kommunikált, és amelyekkel katonai célpontokat fényképezett – jelentette az SZBU. Az ügyészség közzétette a gyanúsított és megbízója üzenetváltásainak a leiratát is.

– Nagyon ideges leszek, ha csalódást okozol – írta például a nő. Hozzátette: „Remélem, ha holnap felébredek, pozitív hangvételű üzenetet látok tőled a megígért fotókkal”. Az elcsábított kém akár nyolc évet is kaphat.

A történet nem szolgál különösebb tanulságokkal, de az eset arra egyértelmű bizonyítékot ad, hogy egy háborúban a felek mindent kihasználnak a győzelem érdekében. Ebben az esetben pedig egy olyan férfit csaltak lépre, aki nem az agyával gondolkodott… Csúnyán megjárja most!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét