Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter közlése szerint Ukrajnában egyre gyakrabban lesz szükség katonai okmányokra. „Több száz, ha nem több ezer” ügyintézést érint a rendelkezés – közölte a Kárpáti Igaz Szó.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A lap példálózó felsorolása szerint ukrán állampolgárok új katonakönyv hiányában:

nem házasodhatnak össze,

nem is válhatnak el,

nem igényelhetnek új útlevelet,

nem szerezhetnek jogosítványt,

nem jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe,

nem helyezkedhetnek el állami munkahelyen,

de még meghatalmazásokat sem adhatnak senkinek.

Ezek után joggal teheti fel bárki a kérdést: Azért megdögleni még szabad? A válasz az, hogy igen, bár az állam jobban örülne neki, ha azt is katonakönyv birtokában, a fronton tennék az emberek…

***


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely többek között előírja az angol nyelv kötelező oktatását már az óvodákban is.

Ezután bizonyos munkakörökben is kötelező lesz az angol nyelv ismerete. Ezek közé tartoznak bizonyos tisztviselői állások, továbbá elvárt lesz az angol nyelv készség szintű ismerete a katonatisztektől, az ügyészektől, az egyetemek vezetőitől és tanáraitól is.

Az első, ami erről eszembe jutott: amikor az USA legyőzte Japánt, annyival jobban bánt velük, hogy csak a jelkészlet radikális egyszerűsítését írta elő a számukra. Nem volt elvárás az angol nyelv ismerete mindenkitől, csupán az amerikaiak számára könnyebben tanulhatóvá akarták tenni a megszállt ország nyelvét.

Hát, változnak az idők, és nem mindig az előnyükre.

Egyébként ez az „anglicizálás” különösen a britekre jellemző, akikről Boris Johnson és a 2022-es orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalások megtorpedózása óta tudjuk, hogy a legnagyobb machinátorok Ukrajnában. Bár a gazdaságuk gyenge, a hadseregük szétrohadt, ahhoz még mindig van erejük, hogy rosszabb hellyé tegyék a világot.

Na, de a nyelvi kérdésekre visszatérve: az megvan, hogy az angolok áldásos tevékenységének köszönhetően Skóciában már csak a lakosság körülbelül 1 százaléka beszéli a skóciai gael nyelvet, de a 100 éve független Írországban is csak a népesség 2 százaléka használja a mindennapokban az írt?

Vajon a manchesteri fogadóirodákban meg lehet játszani, hogy mi tűnik el előbb: az ukrán nyelv vagy az ország?


1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét