Felrobbant egy orosz megfigyelő műhold szerda éjjel, az incidens miatt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósoknak fedezékbe kellett húzódniuk – számolt be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a hírt itthon az Index.hu szemlézte. Mint írták, arról egyelőre nem tudni, mi okozta a 2022 óta keringő orosz műhold felrobbanását. A detonáció az űrállomás közelében történt, az amerikai asztronauták kénytelenek voltak nagyjából egy órára behúzódni az űrhajójukba.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Amerikai radarok észlelték, hogy a műholdból alacsony Föld körüli pályán törmelékfelhő áradt szerda éjszaka és csütörtök hajnalban. A tájékoztatás szerint a műhold több mint száz törmelékdarabra hullott szét. – Az amerikai katonai űrparancsnokság közölte, hogy az eset nem jelent veszélyt – írta az Index az MTI-re hivatkozva.

Aligha hiszem, hogy ennek a hírnek és annak az esetnek, amelyről az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban számoltak be, köze van egymáshoz, de mindenképpen érdekes. A poszt ugyanis arról szól, hogy az ISS-en tartózkodó amerikai személyzet június 14. óta nem tud visszatérni a Földre (és így a váltás sem tud elindulni), ugyanis a Boeing által tervezet CST Starliner – elvileg – többszöri felhasználhatóságú szonda szelepmeghibásodás miatt az űrállomáson vesztegel.


A problémát súlyosbítja, hogy ha azt nem sikerül fent sufnituning módszerekkel megoldani, akkor az űrhajósok ottrekednek (ami a lassú halálukat jelenti), plusz az űrállomásnak magának is a meghibásodásával járhat együtt, mint halmazati komplikáció.

Szóba jöhet még, hogy a NASA mentőakciót szervez, de ahhoz az oroszok segítségét kellene kérniük, ami tulajdonképpen visszatérés lenne a régi Szojuzos repülésekhez, de ez a jelen politikai helyzetben minimum közröhej tárgyává tenné az USA-t a világ szemében. Ezzel együtt az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban azt írták: remélik, hogy a legénység épségben visszatér, és nem áldozzák fel őket adott esetben kicsinyes politikai játszmákban. – Kék eget, és további felfedezni való ismeretlent nekik és nekünk – tették hozzá.

Mi ehhez annyit teszünk hozzá, hogy reméljük, amit a Facebook-bejegyzésben írtak, az nem igaz. S ha mégis, akkor hozzák le az amerikai legénységet, és ne kelljen nekik is az ostoba politikai játszmák miatt pórul járniuk az űrben!


1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét