Az orosz erők csapást mértek ukrán légibázisokra, amelyeken nyugati szállítású vadászgépeket, köztük amerikai tervezésű F-16-osokat helyeztek volna el – jelentette a moszkvai védelmi minisztérium, amelyet itthon az Oroszhírek.hu szemlézett. Mint írták, az orosz hadsereg csütörtök reggel csoportos csapást mért ukrán célpontokra.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


– Nagy hatótávolságú, tengerről indítható fegyvereket, Kinzsal hiperszonikus rakétát és pilóta nélküli légi járműveket bevetve támadták Ukrajna repülőtereinek infrastruktúráját, amelyet nyugati országok repülőgépeinek befogadására terveztek – állt a minisztérium közleményében. Hozzátették: „a csapás célja megvalósult. Minden kijelölt célpontot eltaláltak. A megtámadott repülőterek számát vagy helyét nem pontosították.

Mint az Oroszhírek.hu kifejtette, a jelentés akkor érkezett, amikor Kijev nyugati támogatói, köztük az Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Norvégia és Hollandia ígéretet tettek arra, hogy az év végéig akár 60 F-16-os repülőgépet is biztosítanak Ukrajnának. Egyetlen repülőgépet sem szállítottak azonban még le.

A szállításokat nyilvánvalóan az hátráltatja, hogy az ukrán pilóták még mindig csak tanulják a gépek kezelését. Ha befejezik a kiképzést, akkor is csak „maroknyi” pilóta lesz a legújabb médiajelentések szerint, amelyek azt is megjegyezték, hogy Ukrajnának nincs elég karbantartó személyzete a repülőgépek üzemeltetéséhez.

Tekintettel arra, hogy Kijevnek nem lesz elegendő pilótája mind a 60 adományozott F-16-os üzemeltetéséhez, Szerhij Holubcov, az ukrán légierő parancsnokságának légiforgalmi főnöke e hónap elején azt javasolta, hogy a repülőgépek egy részét a szomszédos NATO-országok bázisain állomásoztassák.


Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azonban a múlt héten hangsúlyozta, hogy a terv az, hogy „az F-16-osokat Ukrajnában helyezzük el”, hangsúlyozva, hogy a Washington és Kijev között nemrég aláírt tízéves biztonsági megállapodás értelmében a harci gépeknek Ukrajnában kell állomásozniuk.

Eközben Moszkva többször is figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába szállított nyugati fegyverek az orosz erők csapásainak „legitim célpontjainak” tekintendők, beleértve a külföldről szállított vadászgépeket és az azoknak otthont adó bázisokat is.

Az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov is hangsúlyozta, hogy ha Kijev a nyugatról szállított F-16-osokat harci műveletekben használná, miközben a NATO repülőterein állomásoznak, akkor ezek a létesítmények is legitim célpontokká válnának Moszkva számára.

Moszkva terve egyértelműnek látszik. Minden olyan légibázist, repülőteret támadnak, ahol az ukrán hadsereg el tudná helyezni az F16-osokat. S úgy lehetnek vele, hogy ha sikerül minden ilyen célpontot tönkretenni, de legalább megrongálni, akkor az ukránok nem fogják tudni befogadni a vadászgépeket.

Azt pedig – a jelek szerint – az amerikaiak nem engedik meg – legalábbis egyelőre –, hogy az F16-osok NATO repterekről induljanak akcióba. Mellesleg, akkor messzebb is lennének a frontvonaltól! Reméljük, ez az álláspont így is marad, mert ha nem, akkor az oroszok biztosan lépni fognak, és azzal el is érnénk a harmadik világháború küszöbére! Ettől mentsenek meg az égiek!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét