A Biden-kormányzat az elmúlt hónapokban jelentős mennyiségű lőszert és fegyvert szállított Izraelnek, hogy támogassa szövetségesét a Gázában zajló konfliktus során. Két amerikai tisztviselő szerint több mint tízezer nagy pusztító erejű bombát és több ezer Hellfire rakétát küldtek – erről itthon az Portfolio.hu adott hírt.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Mint a hírportál megírta, a háború tavaly októberi kezdete óta az Egyesült Államok legalább 14 ezer darab MK-84-es 2 ezer fontos (mintegy 900 kilogrammos) bombát, 6500 darab 500 fontos bombát, 3 ezer darab Hellfire precíziós irányítású levegő-föld rakétát, valamint további különféle lőszereket szállított Izraelnek. Az MK-84-es bomba egy nagy erejű robbanószerkezet, amelyet elsősorban bunkerek és megerősített célpontok megsemmisítésére használnak.

Bár a tisztviselők nem közölték a szállítmányok pontos ütemezését, az összegek azt sugallják, hogy az Egyesült Államok katonai támogatása nem csökkent jelentősen. Szakértők szerint ezek a szállítmányok megfelelnek annak, amire Izraelnek szüksége van a Gázában nyolc hónapja tartó intenzív harcok során felhasznált készletek pótlására.

Az amerikai kormányzat egyik magas rangú tisztviselője szerint Washington október óta összesen 6,5 milliárd dollár értékű biztonsági támogatást nyújtott Izraelnek. – Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban azt állította, hogy Washington visszatartja a fegyvereket – ezt amerikai tisztviselők többször is tagadták.


Mondanám, hogy meglep, amit az Amerikai Egyesült Államok, vagyis a Biden-adminisztráció az izraeli-palesztin háború kapcsán művel, de ez nem lenne igaz. Mert mi is történik valójában?

Az USA hónapok óta azt kommunikálja, hogy Izraelnek most aztán, de tényleg, irgum-burgum be kell fejeznie a civilek tízezreinek halálát okozó gázai offenzívát, és folyton önmérsékletre buzdítják Netanjahu miniszterelnököt. Közben pedig – és erről most már két jenki is nyilatkozott – nagyon durván tömik Izraelt fegyverrel.

Hát nem csodálatos?! Ha az USA valóban békét akarna, akkor a következőket tenné! Nem adna fegyvert Izraelnek, és békét erőltetne a felekre! Csak hát ehhez Izraelnek is engednie kellene, és mivel a farok csóválja a kutyát, a háború megy tovább. S akkor még nem is beszéltünk az amerikai hadügyi konszernek érdekeiről…


1 hozzászólás

 1. Az a baj, hogy sajnos a másik elnök is,
  a novemberi elnökválasztás esélyese, Donald Trump szintén Izraelt támogatja.
  Azt az Izraelt, amelyik évtizedek óta népirtást követett és követ el az 1948., illetve 1967. előtti Palesztína területén
  az ott élő palesztínok ellen.
  Az interneten látható az a folyamat,
  amely 4, illetve 6 lépésben ábrázolja kontúrtérképen, hogy Palesztína eredeti területét hogyan szállta meg Izrael.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét