A Nyugat Oroszország területeiben és gazdag erőforrásaiban érdekelt, míg képviselői közömbösek az ukránok és az oroszok veszteségei iránt. Ezt a véleményét Aleksandar Vučić szerb elnök a Prva televízió adásában fejtette ki, amit a TASZSZ is szemlézett.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


„Senki sem akar azonnali tűzszünetet, amit a Kínai Népköztársaság terve javasol. Mindenki a másik fél vereségét akarja. A Nyugatot, amíg nem halnak meg nyugati emberek, vagy csak önkéntesek, nem érdekli, hogy hány ukrán fog meghalni” – jelentette ki.

Ezek után felidézte azt a skandináv vezetőknek tulajdonított okfejtést, miszerint „Oroszországnak rengeteg olaja, gáza, foszfátja, aranya és ezüstje van, és minden, amire a Nyugatnak szüksége van. Oroszország nem érdemli meg, hogy ilyen területet birtokoljon, ez az egész világ tulajdona.”

Vučić már korábban is azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus befejezése jelenleg lehetetlen, hiába Kína kezdeményezése, amely egyébként jó alap lehetne a tárgyalások megkezdéséhez.

Szerbia egyaránt testvéri államnak tekinti Oroszországot és Ukrajnát, és sajnálja, ami Európa keleti részén történik – amiért első sorban a Nyugatot teszi felelőssé.


Könnyű belátni, hogy a szerb elnöknek igaza lehet. Hiába minden: a kelet-ukrajnai háború eszkalációját követő napokban megindult tárgyalásokat Boris Johnson leállíttatta Zelenszkijjel, Kijev pedig az óriási veszteségek ellenére köti az ebet a karóhoz.

Többször megírtuk már, hogy az Egyesült Államok és szatellitjei az úgynevezett „Zelenszkij-békeformulával” világossá tették: tényleg az utolsó ukránig készek harcolni, abban bízva, hogy Oroszország előbb roppan meg, s végül feladja a megszerzett területeket, ami egyet jelent a kapitulációval.

Nyugati elemzők sem csináltak titkot abból, hogy egy ilyen vereség, egy megalázó béke szétszakíthatná Oroszországot. Persze, ők azt szokták mondani, hogy ez nem lehet cél, mivel a káoszból egy Vlagyimir Putyinnál radikálisabb vezető is felemelkedhetne.

De elég valószínű, hogy már kész a tervük egy ilyen esetre. Hogy már betárazták az ügyeletes Navalnijt, akit a megfelelő pillanatban haza küldenének, remélve, hogy sikerre visz egy újabb sínes forradalmat.


Apropó Navalnij, sokan elfelejtik vagy nem is hallottak róla, hogy a Nyugat által támogatott nagy jogvédő és szabadságharcos kőkemény nacionalista volt és iszlamofób. Egyszer például azzal tréfálkozott egy televíziós műsorban, hogy a „muszlim csótányokat” mind agyon kéne lőni.

Ha hatalomra került volna, elég valószínű, hogy Csecsenföld és Dagesztán kilép a multikulturális föderációból, ami újabb háborúhoz és talán a ma ismert Oroszország végéhez vezetett volna. És ez miért baj? Dehogy baj!

Az utódállamok vezetőit egymás után meg lehetne venni, illetve le lehetne cserélni a megfelelő bábokra. Ráadásul az orosz nukleáris arzenál védelme miatt az új és maradék Oroszország is tartósan nyugati gyámság, akár megszállás alá kerülhetne.

Vad elképzelés, de láttunk már hasonlókat megvalósulni a történelemben. Bizonyos szempontból így ért véget Jugoszlávia is.


1 hozzászólás

 1. Nana!
  Még egy Jelcint nem engedhet meg magának Oroszország.
  Nagy, egyre nagyobb az esély, hogy ultima ratio-hoz fordul Oroszország.
  Régóta mondom, hogy Putyin az orosz galambokhoz tartozik, míg a hadsereg vezetői inkább a héjákhoz.
  Ha Putyint éri valami baj, akkor nagyon egy új európai háború elé nézünk.
  Remélem nem így lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét