Olyan csúcstechnológiás vadászgéptesztet hajtott végre Kína, amilyet még nem látott a világ – ezzel a címmel közölt cikket a Portfolio.hu. Mint a hírportál emlékeztetett arra: egyre kiélezettebb versenyfutás zajlik Kína és az Egyesült Államok között azért, hogy melyik hatalom lesz képes előbb kifejleszteni a hatodik generációs lopakodó vadászbombázót.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Peking nemrégiben egy olyan elképzelést villantott, amellyel könnyen lehet, hogy nagy előnyre tett szert a riválisával szemben – erről számolt be a South China Morning Post.

Felhívták a figyelmet arra, hogy egy eddig még soha nem látott sugárhajtású repülőgép tesztrepülését végezték el kínai hadimérnökök és tudósok Ninghszia autonóm tartományban. A járműhöz tartozó vázlatos tervrajzot néhány nappal korábban hozták nyilvánosságra, eszerint a titokzatos vadászgépet “egy kéthengeres turbóventilátoros hajtómű hajtja, kevert szárnyú törzskialakítású, lendületes deltaszárnyakkal és a nagysebességű lopakodó vadászgépek jellegzetességeivel bír.”

Az igazi különlegességet viszont a repülés közben végrehajtott tulajdonságai jelentik, “ekkor ugyanis a szárnyak bizonyos részei leválnak, azok szárnyas drónokká alakulnak át, amelyeket elektromos propellerek hajtanak. Az átalakulás jelentősen megváltoztatja a gép aerodinamikai profilját is.”

Peking szerint a tesztrepülést sikeresen hajtották végre, a leválást követően mind a drónok, mind pedig a repülőgép stabilan tudott tovább repülni. A próbák egyúttal arra is rávilágítottak, hogy mi lehet a kínai légierő új koncepciója a következő generációs vadászgépekről.

– Ez az emberi irányítású/pilóta nélküli együttműködésen alapuló harc fejlett módját képviseli, ahol több, különböző funkciójú repülőgépet integrálnak az összehangolt repüléshez – írta Tu Hszin, az Egyesült Államok által is szankcionált Kínai Aerodinamikai Kutató- és Fejlesztőközpont (CARDC) repülőgép-technológiai intézetének vezető mérnöke.


Az nem volt titok, hogy a keleti nagyhatalom felveszi a versenyt Washingtonnal, hogy ők fejlesszék ki hamarabb a hatodik generációs lopakodó vadászgépet.

Jang Vej, a kínai J-20-as ötödik generációs vadászbombázó tervezője úgy fogalmazott, hogy: a jövő repülőgépei olyanok lehetnek, mint a sci-fi filmek transzformerei, utalva ezzel a váratlan alakváltoztató képességekre. Az elképzelés egyáltalán nem számít újnak, már az ötvenes években is kísérleteztek a nyugati mérnökök azzal, hogy egy nagyobb gép szárnyaira kisebb repülőket rögzítsenek.

Egy 1953-as kísérlet viszont tragédiával végződött, ekkor felhagytak a további tesztekkel. A kínai tudósok a hírek szerint képesek voltak a leválással járó változásokat kiküszöbölni, így az új – egyelőre névtelen – gép stabil tudott maradni a levegőben, ez pedig hatalmas fegyvertény lehet Peking számára a fegyverfejlesztési versenyben.

Persze, az USA nem lenne az USA, ha erre nem reagálna valamit, akár tisztességtelen eszközökkel. Egy dolog hátráltatja, de az nagyon! A kínai egy kifejezetten zárt és fegyelmezett társadalom, a kínai kutató laborokba a CIA-nak is nehéz, sőt, talán lehetetlen belátni! De hogy meg fogják próbálni, abban biztos vagyok!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét