Ukrajna nem hajlandó kompromisszumot kötni Oroszországgal a háború befejezése érdekében, bár meghallgatja a tanácsokat az „igazságos béke” elérésének módjára vonatkozóan – jelentette ki Andrij Jermak, az elnöki hivatal kabinetfőnöke Washingtonban.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Ukrainszka Pravda szerint úgy fogalmazott: Nem vagyunk készek kompromisszumot kötni az olyan legfontosabb dolgok és értékek tekintetében, mint a függetlenség, szabadság, demokrácia, területi integritás, szuverenitás.

Ez részben válasz Orbán Viktornak is, aki július 2-án, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetőjeként Kijevbe látogatott, és arról beszélt Volodimir Zelenszkijjel, hogy ha békét akar, tűzszünetet kéne kötnie.

De Jermak első sorban Donald Trumpra reagált, akiről úgy hírlik komolyan mérlegeli, hogy Moszkva mekkora ukrán területet tarthatna meg, ha beszünteti a harcokat.

Ehhez egyébként érdemes hozzátenni, hogy a republikánus elnökjelölt szándékai egyelőre kiismerhetetlenek. Néha azt mondja, leállítaná Ukrajna segélyezését, ha Kijev nem hajlandó tárgyalni Moszkvával, a Joe Bidennel folytatott vitája során viszont azt hangoztatta, hogy az orosz követelések nem képezhetik alapját semmiféle tárgyalásnak.

Visszatérve Orbán Viktor látogatására, Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője kedd este a közszolgálati televízióban elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij elutasította a magyar miniszterelnök azon javaslatát, hogy a béketárgyalások „felgyorsítása” érdekében fontolja meg a tűzszünetet.

„Ukrajna elnöke meghallgatta őt, de válaszul elmondta Ukrajna álláspontját, ami világos, érthető és közismert” – tette hozzá Zsovkva.


A magyar sajtó nagy lelkesedéssel fogadta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatóját. Több elemző hangsúlyozta utána, hogy a magyar javaslat reális, és ezt Kijevben kezdik belátni.

Hát, ilyen az sajnos, amikor a vágyak – hogy például éppen a magyar miniszterelnök fog elérni áttörést Ukrajnában – felülírják a racionalitást.

Abból a szempontból ez a hozzáállás nem meglepő, hogy a Bekezdéseken kívül nem nagyon érdekelt senkit az ukránok múlt heti húzása. Talán emlékeztek, június 27-én írtuk meg: a magyar fél kifejezett kérése ellenére Kijev kiszivárogtatta Hazánk 11 kérést tartalmazó listáját az Evropejszka Pravdának.

A lap pedig megírta, hogy azok kevés kivételtől eltekintve elfogadhatatlanok, és az ukrán vezetés csak azért bólintott rá a tárgyalásokra, mert Budapest „megzsarolta”.

Tehát néhány nappal azután, hogy létrejött az egyezség a két fél között, és így Magyarország is hozzájárult az Ukrajna EU-csatlakozásához vezető folyamat elindításához, Kijev azonnal felrúgott mindent. Nyilván úgy érezték, most már körön belül vannak, és innentől kezdve mi nem számítunk, a nyugati szövetségeseik majd „helyre tesznek” minket.

Szóval, ennek fényében érdemes az Orbán-Zelenszkij csúcsot értékelni, ahol az ukránok a tűzszüneti javaslatot lesöpörték az asztalról, és bár nem tudjuk, mert erről az érintettek nem nyilatkoztak, valószínűleg a nemzetiségi kérdésekről sem sikerült megállapodást kötni.


Ez látszik abból is, hogy Orbán Viktor bejelentette: ukrán iskolákat nyitnak Magyarországon. Ha kell egyet, ha kell tízet – amennyire szükség van. Ez egy nagyon konkrét dolog, és az árát a magyar adófizetők fogják megfizetni.

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor nagyrészt csak össze-vissza hadovált, mismásolt. Arról beszélt, milyen fontos az EU-nak Ukrajna és flsorolta, mi mindenért lenne hálás Magyarországnak. Vagyis, hogy milyen óhajai vannak.

Végül ködösen annyit mondott, hogy „ez a tárgyalás a megszületendő kétoldalú dokumentum alapját is lefektette, amelyben szabályozni fogjuk a kétoldalú kapcsolatainkat.” Ez a „nesze semmit fogd meg jól” kategória, és arról árulkodik, hogy az eredeti magyar kérések jelentős részét valóban nem fogják teljesíteni.

Azaz, Magyarországnak kellett engednie.

Persze, mind az EU-csatlakozás, mind a magyar-ukrán „alapszerződés” megkötéséig hosszú az út, és (SZARKAZMUS VESZÉLY!) ha Kijev, ahogy Jermak is mondta, elzárkózik a kompromisszumoktól, még az is lehet, hogy a végén okafogyottá válik, hiszen az Orosz Föderáció Ukrán tagköztársasága alighanem egészen másról és egészen máshogy fog tárgyalni.


1 hozzászólás

 1. Felháborító, amit Orbán Viktor „elért” az illegitim ukri-náci farokzongoristával történt találkozó után. Az ukrán megszállás alatt álló Kárpát-alján az iskolákban tiltják a magyar nyelvű oktatást és a magyar nyelv használatát; ugyanakkor Orbán Viktor – a már hazánkban elszállásolt ukránok számára – ukrán iskolákat nyit.
  Ez a találkozó a törvényesen megválasztott magyar miniszterelnök és az illegitim, lejárt mandátumú ukri-náci elnök között többet ártott, mintha létre se jött volna.
  Ukrajnának soha nem lenne szabad az Európai Unió tagjává válni, legalábbis addig semmiképpen sem, amíg az általa megszállt és megszállás alatt tartani akart területekről ki nem takarodik. Ezek pedig:
  – Dél-Nyugaton Kárpát-alja, ami Magyarországé;
  – Észak-Nyugaton Galícia, ami Lengyelországé (ezt korábban Ukrajna polonizációjával, vagyis a két ország uniójával akarták megoldani);
  – Keleten Donbasz
  – Donyeck
  – Luganszk
  – Herszon
  – Zaporozsje
  – a Krím-félsziget pedig sosem volt az ukránoké, azt csak az átmeneti Szovjetunió idején az alkoholista SZKP-főtitkár adományozta Ukrajnának.
  Putyin pedig érvényes szavazás után visszavette azt, ami mindig is az általa vezetett Oroszországhoz tartozott, annak tulajdona.
  Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal kabinetfőnökének abban sincs igaza, hogy „Moszkva mekkora »ukrán területet« tarthatna meg”, ugyanis a megszállással nem szerzett és nem is szerezhet tulajdont. Donald Trump szaván nem lehet elmenni, mert mindig mást mond, tehát a szándékai nemcsak most kiismerhetetlenek, hanem mindig is olyanok voltak és olyanok is lesznek. Nem feltételhez kötve, hanem feltételek nélkül, azonnal le kell állítani minden pénzügyi és fegyvertámogatását Ukrajnának. Csak így lehet az általa kiprovokált, háborúvá fajult különleges katonai műveletet befejezni.
  Magyarország hozzájárulását vissza kell vonni Ukrajna EU-csatlakozásához vezető folyamat elindításához !

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét