Több európai ország és az Egyesült Államok lakosságának körében is csökkent a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökbe vetett bizalom a tavalyi évhez képest – írja az Ukrajinszka Pravda a Pew Research Centre felmérésének adatai alapján, a hírt itthon mások mellett az Index.hu tette közzé.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Mint írták, több mint két évvel az ukrajnai orosz invázió után Zelenszkij megítélése vegyes a felmérésben részt vevő 35 NATO- és nem NATO-ország körében. Ezekben az országokban a felnőttek átlagosan 40 százaléka gondolja úgy, hogy Zelenszkij helyes döntéseket fog hozni a világ ügyeiben, míg 46 százalékuk ellenkezőképp látja.

A többség csak hét országban bízik abban, hogy az ukrán elnök képes lesz a nemzetközi ügyek irányítására. A belé vetett bizalom pedig több európai és észak-amerikai országban jelentősen csökkent. Európában az ukrán elnökbe vetett bizalom országonként jelentősen eltér. Svédországban tíz felnőttből nyolc bízik Zelenszkijben, ami a legmagasabb szintű bizalom ukrán elnök iránt. Magyarországon körülbelül ugyanennyien vannak azok, akik nem bíznak benne.

A Zelenszkijbe vetett bizalom 2023 óta számos országban jelentősen csökkent. A legnagyobb visszaesés Lengyelországban történt, ahol 22 százalékponttal csökkent tavaly óta. Hollandiában, Németországban, Spanyolországban és Franciaországban 7 százalékponttal, Svédországban pedig 6 százalékponttal csökkent a bizalom.


Mint kifejtették, több helyen a lakosság mintegy ötödének egyáltalán nincs véleménye Zelenszkijről. Indiában például a felnőttek 45 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Ez a folyamat sok minden együttes következménye, és egy olyan tényező, amely az egyik legalkalmasabb arra, hogy kikényszerítse a háború befejezését. A dolog ugyanis egyértelmű: ha a nyugati lakosság Zelenszkij (és a háború) iránti bizalma kritikus szint alá süllyed, akkor a globalista háttérhatalom nem fogja tudni háborúban tartani keleti szomszédunkat.

Ha ugyanis a döntő többség nem fog bízni a színészelnökben és csapatában, akkor a nyugati országok vezetői nem fogják tovább finanszírozni, támogatni, de főleg fegyverezni Ukrajnát, mert abba belebuknak. Ez kényszerítheti ki a békét, a másik Trump, de róla már sokat írtunk. Bizakodjunk! A helyzet nem jó, de nem is reménytelen!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét