Moszkva szerint aggodalomra ad okot az ukrán egységek belarusz határra való áthelyezése – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, amit itthon az Origo.hu szemlézett. Hozzátette: Minszk szövetségeseként Moszkva is saját problémájaként kezeli Ukrajna lépését, hogy csapatokat telepít a belarusz határhoz.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


– Belarusz uniós állam [ez utalás a belarusz-orosz vöveteségre – a szerk.], és különleges formátumú párbeszédet folytatunk az összes érintett ügynökségünk között, beleértve a különleges szolgálatokat is. A védelmi minisztériumaink pedig partnerként állandó kapcsolatban állnak egymással – hangsúlyozta Peszkov.

Korábban a belarusz vezérkar arról számolt be, hogy Ukrajna újabb csapatokat vezényelt a köztársasággal közös határra. Erről mi is írtunk.

Pavel Muraveiko vezérkari főnök pár napja elmondta, hogy aktív ukrán csapatmozgásokat, szórványos drónrepüléseket, valamint aknazárak és mérnöki erődítmények telepítését regisztrálták a területen.

Minszk nem kapott magyarázatot Ukrajnától, és nem érti mi történik, ezért elrendelte a határmenti térség megerősítését: katonákat és tüzérséget irányítottak a régióba.

Kijev tálalásában ugyanez a történet úgy néz ki, hogy a belaruszok fenyegetik őket. Ez különösen a tavaszi, Harkivi terület ellen intézett orosz támadással egybe csomagolva remek apropó arra, hogy fegyvereket és pénzt kérjenek a nyugati szövetségesektől.


Sőt, ürügy lehet akár a nyugati csapatok bevonulására is, hiszen Emmanuel Macron és korábban a PiS-es lengyel kormány is elsősorban a hátország és a határok védelmében jelölte meg egy esetleges NATO-misszió célját.

Most mondhatják az ukránok, hogy a harkivi offenzíva és a belarusz csapatmozgások miatt kénytelenek a frontról kivont alakulatokat az északi országrészbe irányítani, és emlékeztethetik a szövetségeseket arra, hogy egyszer Belaruszból már rájuk törtek az oroszok a háború elején.

Ez a fajta riogatás nem új. Eljátszották már akkor is, amikor a Prigozsin-lázadás után a Wagner-csoport egységeit Belaruszba költöztették. Akkor az volt a mondás, hogy az egész csak álca, és a magánhadsereg be fog szivárogni Ukrajnába.

Sőt, ugyanezzel riogatott a balti szakkör is. Ők a Suwałki-folyosót féltették az orosz zsoldosoktól, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy az NATO-terület, és a megtámadása azonnali harmadik világháborút jelentene.

Szóval, valószínűleg csak műbalhé mindaz, ami az ukrán-belarusz határon történik. Csak el ne szabaduljon a pokol véletlenül!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét