És igaza van! – ezzel a három szóval vágott vissza Joyce Onstad az Európai Unió nyugdíjazás előtt álló fődiplomatájának, aki Orbán Viktort bírálta a moszkvai látogatása miatt. Hogy értsük ennek a kommentnek a súlyát: Onstad liberális, feminista és bevándorló, Kenyában született.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Megtehette volna, hogy nem száll bele a vitába, de bele szállt, mert – ellentétben az unió vezetőivel – úgy gondolja: a békének nincs se színe, se szaga, se pártállása… Egyszerűen csak mindennél fontosabb.

Josep Borrell egyébként azt írta ki az X-re, hogy „Az #EUCO álláspontja az Ukrajna elleni orosz háborúról kizárja az EU és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. Orbán Viktor miniszterelnök tehát nem az EU-t képviseli.”

Értitek… Brüsszel állítólag tartós és igazságos békét szeretne Ukrajnában. De mindezt úgy, hogy az orosz elnökkel nem hajlandóak tárgyalni sem kétoldalúan, sem háromoldalúan, ahol a béke Nobel-díjas szervezet lehetne a közvetítő. És ahol bizonyíthatná, hogy nem érdemtelenül kapta a kitüntetést.

Visszatérve, rövid időn belül több százan szóltak hozzá a bejegyzéshez az unió és a világ számtalan országából. A kommentek elsöprő többségében ünneplik a magyar miniszterelnök bátorságát; arról írnak, hogy végre valaki megpróbált tenni valamit.


Mármint azért, hogy véget érjen ez az öldöklő háború. És nem azért, hogy az utolsó ukránig folytatódjon – mert az orosz összeomlásra hiába vár bárki.

„Az idő már igazolta az elmúlt két és fél évben, hogy párbeszéd nélkül és anélkül, hogy nyitva tartanánk a kommunikációs csatornákat nincs megoldás erre a háborúra. Ez tehát az egyedüli út arra, hogy megoldást találjunk erre a háborúra.” – ezt Szijjártó Péter mondta a tárgyalások után. Ehhez nem lehet mit hozzátenni, ebben benne van minden.

Ahogy a NATO és az USA gyarmati kormányzóinak és az udvartartásuknak: a brüsszeli bürokratáknak és egyes tagállamok vezető politikusainak a nyilatkozataiban is.

Az a rengeteg Orbánt és a békét támogató komment a vérgőzös, háborúpárti bejegyzések alatt – azok bizonyítják, hogy az uniós polgároknak most kezd felnyílni a szemük. Addig, amíg a magyar kormányfő nem látogatott el Kijevbe és Moszkvába, sokan (a nyugati agymosásnak köszönhetően megkockáztatom, hogy egy masszív többség) elhitték: az oroszok barbár vadállatok, akikkel nem lehet szót érteni.

És ez a magyarázat!


Ezért akadtak ki annyira az atlantista háborús bűnösök és uszítók Orbán Viktorra! Mert eddig lehetett azt mondani, hogy képtelenség Putyinnal tárgyalni. Mostantól nem. Mostantól egyre többen fogják feltenni a kényelmetlen kérdéseket, hogy az EU vezetői miért nem akarnak békét; miért nem akarnak életeket menteni; miért nem akarnak Európa és az Unió érdekében a sarkukra állni?

Most nyilvánvalóvá vált, hogy kik a béke ellenségei. Hogy kik Európa ellenségei.

Sosem tartózkodtunk a kormány kritikájától, az ukrajnai szereplése miatt még tettünk is néhány csípős megjegyzést a miniszterelnökre, most azonban írásba kell adnunk: ezért az akciójáért neki kéne adni az Európai Uniótól érdemtelenség miatt visszavont béke Nobel-díjat!

Nem azért, mert máris elért valamit, hanem azért, mert megmutatta, hogy van más út is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét