Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a DPA hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy Ukrajna a következő évtizeden belül csatlakozik a védelmi szövetséghez – írta az Ukrajinszka Pravda, a cikket itthon az Index.hu szemlézte. A hírügynökség a szövetség lehetséges bővítéséről kérdezte Stoltenberget.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


– Nagyon remélem, hogy Ukrajna szövetségese lesz – mondta Stoltenberg, aki ősszel távozik a főtitkári posztról. Azonban nem sokkal a NATO washingtoni csúcstalálkozója előtt Stoltenberg még további katonai segélyt kért Ukrajnának.

– Minél erősebb a támogatásunk, annál hamarabb véget érhet ez a háború… Minél jobban elkötelezzük magunkat hosszú távon, annál hamarabb véget érhet a háború – mondta a főtitkár.

A közelmúltban a média arról is beszámolt, hogy a NATO 75. évfordulós washingtoni csúcstalálkozóján bejelentik egy új struktúra létrehozását az Ukrajnának nyújtott mindennemű hosszú távú segítségnyújtás koordinálására, amelynek neve „Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés” (NSATU) lesz.

Ezenkívül – mint az Index.hu írta – tárgyalnak egy különleges kijevi képviselői poszt létrehozásáról, amelynek betöltője a NATO égisze alatt felügyelné az Ukrán Fegyveres Erők fegyverellátásának és kiképzésének nemzetközi koordinációját. Ugyanakkor Ukrajna nem kap meghívást a NATO washingtoni csúcstalálkozójára.


Nem tudom, mi értelme van keleti szomszédunk NATO-csatlakozását lebegtetni, mivel mindenki tisztában van vele, hogy Moszkva részben éppen emiatt indította el 2022. február 24-én a különleges katonai műveletét Ukrajnában. Ha Stoltenberg békét akarna, és nyugtatni igyekezne a kedélyeket, akkor azt mondaná, hogy mi hamarabb be kell fejezni a háborút, és ha ez megtörténik, akkor a békekötés részeként vagy utána van értelme beszélni a kérdésről, addig semmiképp.

Na, ehhez képest a távozó NATO-főtitkár olyan baromságokat mond, ami csak olaj a tűzre, például ilyen sületlenség hagyta el a száját: minél több katonai segélyt adnak Ukrajnának, minél erősebb a támogatásuk, annál hamarabb véget érhet ez a háború. Ez egy hatalmas zöldség, és ezt tudja a jó öreg Jens is.

A dolog sokkal inkább úgy van, hogy minél jobban tömik fegyverrel és lőszerrel Ukrajnát, annál tovább tart a háború, és az oroszok annál több és komolyabb erőket vetnek be a fronton. Ez mindkét oldalon növeli a veszteségeket, de mivel Ukrajna eleve létszámgondokkal küzd, ő issza meg a levét a háború elhúzódásának! Ebből ukrán győzelem aligha lesz! Ez az igazság, a többi csak politikai maszlag!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét