– Minden eddiginél fontosabb, hogy menjünk el szavazni, nem hagyhatjuk, hogy az ország ezeknek az embereknek a kezébe kerüljön. Az eredmény katasztrofális, és reméljük, hogy az emberek végül a helyes oldalt választják – így kezdte Kylian Mbappé a csütörtöki sajtótájékoztatóját, aminek a témája egyébként a labdarúgás lett volna.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A francia „csoda csatárnak” a sportról nem sok mondani valója van mostanában. Persze, ez valahol érthető, hiszen egy góljával túl sokat eddig nem tett hozzá a válogatott teljesítményéhez.

Talán emlékeztek, néhány hete megírtuk, hogy Mbappé a French African All Stars a nemzeti csapat első mérkőzése előtt is érdekesebbnek találta a politikát.

– A szélsőségesek ellen szavazok, akik meg akarják osztani az országot. Büszkén akarom viselni ezt a mezt, nem akarok egy olyan országot képviselni, amely nem képviseli az értékeimet – mondta akkor. Ez nagyon úgy hangzott, mintha a visszavonulásával fenyegetőzött volna, mert ő, a felvilágosult, aki egy transzival is járt, csak a progresszív Franciaországot hajlandó képviselni.

Nem, a Francia Köztársaságot, amelyben demokrácia van – azt nem. Az neki büdös.

Egyébként nem lehetetlen, hogy Mbappé politikai pályára akar lépni, és ezekkel a nyilatkozatokkal próbál megágyazni magának. Jó magyarázat lenne ez a mérkőzéseken nyújtott nem túl lenyűgöző teljesítményére. A portugálok ellen nem is játszott végig.


Amúgy meg a pénteki rangadó sánta analógiája annak, ami éppen Franciaországban történik: a serengeti struccok gall kakasok nem bírtak el Ronaldóékkal. A vak szerencse döntött.

Valami hasonló lesz holnap is: a Le Pen-féle „szélsőjobb” az első fordulóban tarolt, ezért most az eddig egymástól vér okádó liberális centristák és radikális baloldaliak egymás javára visszalépkedve próbálják rávenni a választóikat, hogy vegyenek egy mély lélegzetet, és az undort félre téve rúgjanak be minél több büntetőt, azaz protestszavazataikkal üssék el a Nemzeti Tömörülést (RN) a „továbbjutástól”.

Ez felettébb érdekes, hiszen Macron korábban azt mondta, hogy az Új Népfront ugyanúgy csődbe vinné az országot, mint az RN, és ellentétes oldalról bár, de az is a köztársaság értékeit és társadalmi békéjét fenyegeti. Már nem fenyegeti. Elmúlt.

Visszatérve a labdarúgás kameruni-algériai fenegyerekére, a nyilatkozatára Marine Le Pen is reagált.

– Mbappé nem képviseli a bevándorló háttérrel rendelkező francia embereket, mivel közöttük sokkal többen vannak azok, akik a minimálbéren élnek és nem tudják megfizetni a lakhatást és a fűtést, mint az olyan emberek, mint Mbappé – mondta egy interjúban.


Úgy folytatta: „Ez a tendencia, hogy színészek, focisták és énekesen akarják megmondani a francia embereknek, hogy hogyan szavazzanak, főleg olyanoknak, akik 1300-1400 eurót keresnek havonta (ez arrafelé nem jó fizetés – a szerk.), miközben ők külföldön élő milliomosok vagy akár milliárdosok, kezd egyre rosszabb fogadtatára találni országunkban.”

Szerinte a francia embereknek elegük van abból, hogy kioktatják őket, viszont a választáson visszaszerezhetik a sorsuk feletti irányítást, és úgy szavazhatnak, ahogy jónak látják.

Ebben minden benne van, és aki nem hiszi, az idézze fel a DK, de még inkább a Momentum sorsát – a világfalu világpolgáraiét, akik morális és intellektuális felsőbbrendűségük tudatában úgy vélték, jobban tudják, mire van szüksége az embereknek, mint a választók maguk.

Ezért aztán olyan témákkal kampányoltak, mint a száznapos ujgur tojásokon taposó kínai befektetések és a fúj-fúj háborús bűnös orosz gáz betiltása, az agresszor atomerőműépítés leállítása, vagy éppen a rezsicsökkentés eltörlése, a melegek „felszabadítása” és az eutanázia… Tényleg, eutanáziát mindenkinek! Mekkora ötlet! Hegyeket mozgat meg.

Csak aztán kiderült, hogy Balmazfelhévizen és Taktabaktafalván az emberek valahogy többre értékelik az olcsó gázt, a munkahelyteremtést, a családtámogatási rendszert, és kissé naivan ragaszkodnak ahhoz, hogy majd ők eldöntik, mikor találkozzon a gyerekük a homotémával. Ami tehát Belbudán és Brüsszelben magától értetődőnek tűnik, annak nem sok köze van a társadalmi valósághoz.


Az emberek szeretik a pecegér rigót és a bundás békákat, de az anyagi biztonságot jobban. Az ujgurokról a többség véleménye valószínűleg az, hogy a régiekkel sem foglalkoztak, de a kínaiaknak viszont van pénzük lóvéra. Ami jó neki, és nem rossz nekünk. És így tovább…

Azt meg senki nem szereti, ha meg akarják mondani neki, hogy köpje szembe magát azért, ahogy eddig élt és gondolkodott, és változzon meg, mert ezt követeli tőle a haladás. Vagy ha nem képes változni, legalább lássa be, hogy hülye, és adja a szavazatát olyanokra, akik már felvilágosodtak, és a szabadság, egyenlőség, testvériség jegyében majd eldöntik helyette, hogy merre van az előre.

És a francia választók sem másabbak: akik nem Macronékra szavaztak az első fordulóban, azok a jóléti államra és a szociális piacgazdaságra voksoltak. Rendre és biztonságra. Ezekből van ma a legnagyobb hiány Európában, csak ez valahogy nem megy át a „centristáknak” és a progbalos, zöld intellektüeleknek.

Na, mindegy… Így a végére nagyon eltértünk Mbappétól, de talán ez nem is baj. Hiszen ő egyelőre csak egy focista, aki ezen az Eb-n nincs igazán formában. Ha a franciáknak szerencséje van, a kedvenc és leendő politikai tábora sem lesz vasárnap.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét