Hétfőn megalakult a Patrióták Európáért (PfE) frakció, a pártcsaládhoz eddig tizenkét tagállamból nyolcvannégy képviselő csatlakozott, így az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportjává vált – közölte a Mandiner.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A szervezet elnökévé Jordan Bardellát, a francia Nemzeti Tömörülés vezetőjét választották, első helyettese a fideszes Gál Kinga.

Ő azt mondta: az európai status quo ellen fognak harcolni. Vagyis a Néppárt, a szocialisták és a levitézlett Renew liberálisainak koalíciója ellen, amely az elmúlt tíz-tizenöt évben megszállta az uniós intézményeket, és egy szakadék felé kormányozta az EU-t.

Gál Kinga leszögezte, hogy az ajtó nyitva áll minden hasonlóan gondolkodó párt és EP-képviselő előtt. Azok előtt, akiknek fontos az európai határok védelme, valamint a szabadság, a béke és a fejlődés.Az új frakció sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszul elhangzott, hogy az AfD (Alternatíva Németországnak) is csatlakozhat, amennyiben „megtud úgy változni, hogy kompatibilis legyen a patrióták frakciójával”.

Ezen szerintünk nem kell sokáig dolgoznia a németeknek, már amennyiben a PfE-t a mocskolódásnál és az álhíreknél jobban érdekli a valóság. Hogy mennyire nincsen szinkronban az AfD-ről mesterségesen kialakított kép a párt valós karakterével, azt a társelnök Alice Weidel esete példázza a legjobban.

Ugye a hazájukért aggódó értelmiségiek által több mint egy évtizede alapított politikai mozgalom a sajtó szerint buta bunkókból áll, akik válogatás nélkül gyűlölnek mindenkit, aki más – és ezt a sovén, homofób és rasszista bandát egy leszbikus nő vezeti, akinek srí lankai élettársa van; egy nő, aki a Bayreuthi Egyetem jogi és közgazdasági karán summa cum laude minősítéssel szerzett doktori fokozatot.

Összehasonlításképpen: a szociáldemokrata Martin Schulznak, az EP korábbi elnökének, és Angela Merkel utolsó, 2017-es kihívójának még érettségije sem volt, de a mainstream potenciálisan alkalmasnak tartotta az EU legnagyobb gazdaságának vezetésére…


Visszatérve a Patriótákra, a névsor nem csak azért impozáns, mert hosszú, hanem azért is, mert ott van rajta a spanyol Vox, amely eddig inkább háború párti volt, és a választási veresége másnapján csatlakozott hozzá a francia Nemzeti Tömörülés is, amely a kampányban szintén hitet tett Ukrajna támogatása mellett.

A jelek szerint tehát mindkét párt átgondolta az eddigi politikáját. Csúnyán fogalmazva: hagyták magukat meggyőzni Orbán Viktor és az új mozgalom által. Le Penék döntésében persze szerepet játszhatott Giorgia Meloni árulása is, akit meg Ursula von der Leyen árult el… De ez egy másik történet. Valamint az, hogy az elmúlt héten a Patrióták gyakorlatilag kihúzták az Identitás frakciót a Nemzeti Tömörülés alól.

Ha már számokkal kezdtük, érdemes azzal zárni. Az Európai Néppártnak 188, a Progresszív Demokraták és Szocialisták Szövetségének 136, a Patriótáknak 84, az Európai Konzervatívok és Reformereknek (ECR) 78, a liberálisoknak pedig 76 képviselője van. A párton kívüliek, köztük számos jobboldali, szuverenista politikussal 59 főt számlálnak.

Vagyis az új frakciónak bőven van miből növekednie. Egyfelől a függetlenek közül, másfelől az ECR-ből is bevonzhat, átcsábíthat pártokat és politikusokat. Továbbá figyelembe kell venni, hogy a nagy szuverenista egység legfőbb akadályát Giorgia Meloni és von der Leyen elvtelen alkuján kívül az orosz-ukrán háború eltérő megítélése jelenti. A reformerek általában bokáig benne vannak az USA ülepében…

Viszont, ha Trump győz, és az USA lazít a gyeplőn, Ukrajnában pedig végre valahára béke lesz, akkor ez a gát átszakadhat. Ez pedig elvezethet az egyesülésig, de legalábbis egy olyan szoros koalícióig, amelynek az AfD-t és a többi politikai árvát is beleszámítva több mandátuma lehet, mint a Néppártnak. Vagyis a szuverenisták megcélozhatják az első helyet az Európai Parlamentben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét