Azok után, hogy a francia választások második fordulójában a baloldali és zöld pártokból álló radikális szövetség, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, több városban zavargások törtek ki – írta lapszemléjében a HVG.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Le Figaro  egyik rendőrségi forrása szerint július 7-én este 8000 ember gyűlt össze Párizsban a Place de la République-en. A rendőrség és a baloldal győzelmét „ünneplők” között heves összecsapások voltak, az egyik, X-re felkerült videó szerint bicikliket (!) gyújtottak fel az utca közepén, majd többen a rendőröket kezdték el dobálni.

Válaszul a rendőrség könnygázt és füstgránátot is bevetett. A helyi újságírók szerint a civil ruhás rendőrök többeket is őrizetbe vettek. Nantes-ból és Lyonból szintén zavargásokat jelentettek.

A francia választás második fordulójának napján 30 ezer rendőr vezényeltek ki országszerte, a nagyvárosokban számos üzlet kirakatát már előre bedeszkázták a tulajdonosaik.

Szóval az van, hogy a fotóriportokat és a videófelvételeket nézve az emberben okkal vetődik fel a kérdés: „Ezeknek az meg mi bajuk van? Talán vesztettek?” Nem. Nyertek. „Hú, akkor mi lett volna, ha veszítenek?” Ugyanez. Szétverik a városokat. Mert ez a felvilágosodás hazája, az ország, amelyről az Egyesült Államok a saját demokráciáját mintázta: Franciaország.

És egyébként milyen szerencse, hogy a „zöldbaloldal” nyert. Hiszen ők környezetvédők. Ezért kerékpárokat égetnek, és gondolom, a rendőröket is biológiailag lebomló flakonokkal dobálták meg.


Ha Le Penék nyertek volna, amivel mindenki riogatott – és aminek semmi realitása nem volt –, akkor a migránsok (is) ott lettek volna, hogy tűzimádó farsangi hangulatot teremtsenek a kultúra fővárosában: autók égtek volna, házak, és előkerült volna a „lepkés” kés meg a baseballütő is, alighanem.

Ebből is látszik, milyen nagy különbség van a betépettek és a bevándorlók között. Az utóbbiak csak akkor gyújtogatnak, ha mérgesek – igaz, akkor nagyon.

Ami a választási eredményt illeti: bejött a papírforma. Bár a centrális erőtér elmélete csődöt mondott, mivel Macron katasztrofális kormányzása miatt a liberális közép összezsugorodott, de egyértelmű volt, hogy szükség esetén mindenki mindenkivel össze fog állni a szuverenisták ellen.

És az is, hogy 33 százalékkal (a Nemzeti Tömörülés elsőfordulós eredménye) csak a mesékben lehet abszolút többséget szerezni.

A helyzet most egyébként nagyon érdekes. A kampány elején Macron és a sleppje azt állította: nincs sok különbség Le Penék és az Új Népfront között. Az egyik jobbról, a másik balról akarja felszámolni a köztársaságot, és mindkettő csődbe vinné a technikailag egyébként ma is csődben lévő államot.


Az első forduló után ez a viszolygás hirtelen elmúlt, de vasárnap este kiújult. A Napóleon-komplexusos gerontofil sértődötten elvonult, nem nyilatkozott, ám az emberei megtették helyette, és tulajdonképpen arról beszéltek, hogy a „fasisztátkoktól” sikerült megmenteni Franciaországot, most viszont a „kommunistákoktól” kéne valahogy.

Amazok pedig elküldték a francba Macronékat. Így nehéz lesz működő koalíciót gründolni. Az Új Népfront ugyanis csak a csatát nyerte meg, a háborút nem: nincs abszolút többsége. Következésképpen az sem lehetetlen, hogy idén újabb előrehozott választást kell tartani. Vajon akkor ki fog gyújtogatni és mit?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét