Ukrajna NATO-tagságát nagyon súlyos kérdésnek nevezte a védelmi szövetség főtitkára az amerikai CBS News televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban – olvasható a 444 hírszemléjében.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Jens Stoltenberg arra a kérdésre válaszolva, hogy korábban miért említett 10 éves időtávot Ukrajna taggá válására, kifejtette, „senki nem beszélt pontosan 10 évről”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajna háborúban áll.

Úgy vélekedett: most a legfontosabb az országnak nyújtott támogatás növelése annak érdekében, hogy Ukrajna fennmaradhasson, amit bármilyen jövőbeli tagság előfeltételének nevezett.

Fontos leszögezni, hogy Stolti memóriája nagyon is jól működik, és nem szokott félrebeszélni. Hogy mond-e marhaságokat? – az más kérdés. De egyébként többnyire katonás és összeszedett. Csak éppen az ukránok meghamisították az egyik interjúját, a nyugati sajtó, többek között a Yahoo News pedig szokásukhoz híven készpénznek vette, és elterjesztette a Kyiv Independent álhírét.

Stoltenberg tehát semmit nem ígért Ukrajnának, mindössze a reményét fejezte ki az iránt, hogy egy évtizeden belül a háború és minden járulékos kérdése végére pont kerülhet. Ebből kiindulva kell értelmezni az elsőre cinikusnak tűnő megjegyzését, amely szerint bármilyen jövőbeli tagság előfeltétele: Ukrajna fennmaradása.


Ez egy figyelmeztetés.

Figyelmeztetés egyfelől arra, hogy a kijevi rezsimnek tisztelettel és alázattal kellene fordulnia a nyugati szövetségesekhez, ugyanis tőlük függ a sorsa.

Ezt a Zelenszkij-kurzus rendszeresen elfelejti: követelőzik, hisztizik, olykor még fenyegetőzik is. Arról nem is beszélve, hogy időnként még a NATO-tanácsadókat sem avatják be előre a döntéseikbe, a következmények árát – például az elvesztett, elpazarolt hadfelszerelést – viszont a szövetséggel fizettetnék meg.

Másfelől jelzés, hogy a pótcselekvés és a saját pecsenyéjük sütögetése helyett az ukránoknak a harcra kellene koncentrálniuk. Mint Zelenszkijtől tudjuk, Ukrajnában megszűnt a korrupció, a lopás viszont ipari méretekben folyik továbbra is.

A nyugati támogatások sorsa még a Pentagon és az amerikai Kongresszus előtt is nagyrészt ismeretlen. És hiába fog el olykor egy-egy látványos akció keretében az SZBU valamilyen korrupt hivatalnokot, minden letartóztatott komisszár helyére két másik haramia lép.


Ideális környezetet teremtett emellett a háború a politikai ellenfelekkel történő leszámolásra, és egy új oligarcha réteg felemelkedésére, miközben a régit elüldözték, bebörtönözték. S miközben az oroszok kilométerről kilométerre haladnak előre nap-nap után, az elnöki hivatal és a Verhovna Rada olyan terveket szövöget, hogy majd a Krím-félsziget lesz a világ legnagyobb orvosi kannabisz termelője, Ukrajna pedig belép az űrkorszakba és így tovább.

Szóval, így… Zelenszkijéknek meg kellene emberelniük magukat, már csak azért is, mert jön a NATO-csúcs, és az USA-ban rövidesen elnökválasztást tartanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét