A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsította egy Tu-22M3-as nagy hatótávolságú stratégiai bombázó „ellopásának” kísérletét, amit az ukránok szerveztek NATO-országok közreműködésével – közölte többek között a Komszomolszkaja Pravda. A hatóság a bizonyítékokat is bemutatta.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Ezek szerint az ukrán hírszerzés egy orosz katonai pilótát próbált beszervezni. 3 millió dollárt és olasz állampolgárságot ígértek neki. „Mindössze annyit kellett tennie, hogy átrepül a határon és leszállítja a gépet Ukrajnában” – közölte az FSZB.

A történet azzal kezdődött, hogy egy magát Pavlonak nevező személy (vagy többen e név alatt) Telegramon üzenetet küldtek a kiszemelt katonának.

Maga a pilóta így mesél erről: „Egy ismeretlen írt egy üzenetet. Semmi erkölcs, semmi etika. Azonnal a közeli hozzátartozóim fenyegetésével kezdte… Azt sem titkolta, hogy az ukrán különleges szolgálatoknál van. Pavlo néven mutatkozott be”.

Ez a „Pavlo” tudta, kivel csetel: azzal fenyegetőzött, hogy megöli a pilóta lányait és feleségét, ha a nem működik együtt vele.

A pilóta mindent jelentett a parancsnokságnak, azok a biztonsági szolgálatoknak, és az FSZB úgy döntött, játszanak egy kicsit az ukránokkal.


A pilóta így aztán látszólag ráállt az együttműködésre, „Pavlo” pedig nyájasabb lett. Olasz állampolgárságot és 3 millió dollárt ígért a Tu-22M3 „elkötéséért”. Az orosz katona igent mondott.

Az eredeti ajánlat szerint a katona és családja olasz papírokat kapott volna Holub névre kiállítva, s miután az asszony és a lányok elhagyták Oroszországot, a férj átrepült volna a stratégiai bombázóval Ukrajnába, majd onnan utazhatott volna tovább hozzájuk. A lényeg, hogy a kockázatos, kémfilmbe illő géprablást úgy kellett volna végrehajtania, hogy a nő és a gyerekek már biztonságban vannak, és náluk van a pénz is.

Ehhez képest az ukránok rövidesen csavartak egyet a terven: Olaszország helyett Lengyelországban nyitottak számlát nekik, de azt mondták, hogy rátették a pénzt.

Amikor a pilóta szóvá tette, hogy nem ez volt megbeszélve, kapott egy röhejes videófelvételt, amin a felismerhetetlen ukrán titkosügynökök a betét előtt leszámolták a 3 millió dollárt. „Pavlo” pedig azt írta, hogy a feleség nyugodtan ellenőrizheti a számlát, viszont azt csak személyesen teheti meg. Szóval, el kéne utaznia Törökországba a gyerekekkel, ahol várni fognak rájuk, és onnan majd elviszik őket Moldován és Ukrajnán át Lengyelországba.


Állítólag. Saját véleményünk szerint ugyanis az ukránok ezzel csak be akarták biztosítani magukat. Ha a nő és a lányok találkoznak velük, túszul ejthették volna őket, és akkor kizsarolhatták volna a pilótából a Tu-22M3-as eltérítését.

A számlakivonaton szereplő összeg egyébként több mint 30 százalékkal nagyobb volt a beígért júdáspénznél. Miért? Erre „Pavlo” válasza az volt, hogy „ez az akcióban részt vevő srácok részesedése.” Vagyis az ukrán titkosszolgák simán lenyúltak volna a saját államuktól kb. egymillió dollárt… Vagy végül akár mind a négyet, hiszen, ha a család a karmaik között van, azt csinálnak, amit akarnak.

A pilóta tovább akadékoskodott, erre, hogy megnyugtassák, elküldték neki az olasz papírokat. Az FSZB be is mutatta ezeket, a feleségében például az áll, hogy Olena Holubnak hívják, 35 éves és Tiraszpolban született.

Az FSZB „játékának” vége az lett, hogy „Pavlo” megadta az akció utolsó paramétereit is: a pilótának a Zsitomir melletti Ozernojén kellett volna leszállnia az elkötött a Tu-22M3-assal. A megbeszélt időpontban viszont a stratégiai bombázó nem érkezett meg… Helyette az oroszok mindennel is megszórták a repülőteret.

A megfilmesítésért kiáltó történetnek több tanulsága is van. Az egyik, hogy Zelenszkijéknek még bőven akad dolga a korrupció felszámolásával. És a titkosszolgálataik embereinek szakmai továbbképzésével is. A másik, hogy ezt az akciót, bármilyen bénán bonyolították is le, az olaszok és a lengyelek aktív közreműködése nélkül nem hozhatták volna össze.


Értjük, hogy a NATO-csúcsra kapitális trófea lett volna a Tu-22M3-as nagy hatótávolságú stratégiai bombázó megszerzése, meg azt is, hogy az agyatlan lengyelek megőrülnek azért, hogy háborúba sodorják a Nyugatot Oroszországgal… De, hogy az olaszoknak nincs elég bajuk?! Ja, egy pillanatra elfelejtettük, hogy Olaszország de facto nem független állam. Viszont ebből meg az következik, hogy jó eséllyel Washingtonban is tudtak a tervről.

Szóval érdemes lesz figyelni a következő időszakban a „kék híreket”: hídnak ütköző hajó, kisiklott vonat, rejtélyes körülmények között lángba boruló raktár épületek… Mert az oroszok biztosan nem fognak megelégedni azzal, hogy lebombázták Ozernojét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét