Hétfőn, nem sokkal 11 óra előtt a kijevi Ohmatdit gyermekkórház régi épületét találat érte. A hírek szerint többen meghaltak. Tragikus eset, ami megint csak azt mutatja, hogy baromi gyorsan véget kellene vetni ennek a háborúnak. De ez a poszt most nem erről szól, hanem a nyugati sajtó „kikezdhetetlen” logikájáról. Még konkrétabban az Amerika Magyar Hangja a 444 féregnyúlványáról „tényellenőrző” kistestvéréről, a Lakmuszról.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az ugyanis szerdán „EZEK A LEGINKÁBB TERJEDŐ OROSZ DEZINFORMÁCIÓS NARRATÍVÁK A KIJEVI GYERMEKKÓRHÁZAT ÉRT RAKÉTATÁMADÁSRÓL” címmel közölt egy anyagot, amiben mindenkit putyinista elhajlással vádol, aki a kiegyensúlyozottság jegyében ismertette az orosz álláspontot is.

Merthogy a Lakmusz szerint – mint bármelyik nyugati portál és „tényellenőrző” szerint – Oroszország szándékosan intézett támadást a kórház ellen, amiben „évente akár 20 000 gyermeket is kezelnek és 10 000 műtétet hajtanak végre.”

Nincs jelentősége, csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy az intézmény ukrán nyelvű honlapja 9000 műtétet említ. A „tényellenőrök” is kerekíthetnek néha fölfelé, és emiatt nem is vettük volna górcső alá a cikküket.

Amiért megtettük, az a következő: Honnan tudják, hogy az oroszok szándékosan támadták meg az intézményt? Vegyük sorra mit írnak:

„A támadásról először az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk adott hírt Telegram csatornáján. A hírt nem sokkal később Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette…”

Ez így nem igaz. Zelenszkij posztolt először a történetről, és akkor még nem vádolta célzott terrorakcióval az oroszokat.

A bejegyzés 10:25-kor jelent meg. Ez azért roppant érdekes, mert másnap az ENSZ meghallgatásán „Volodimir Zsovnir, az Okhmatdyt igazgatója elmondta, hogy 9 óra 52 perckor, amikor megszólaltak a légiriadó szirénái, a kórház személyzete megkezdte a betegek evakuálását a bombázóhelyre. »10 óra 42 perckor erőteljes robbanást éreztünk« – mondta…”

Egyébként nem Zelenszkij az időutazó, hanem Zsovnir hazudott. Hogy miért, az rejtély? Az ukrán sajtó ugyanis a légvédelem adataira hivatkozva még hétfőn megírta, hogy a kórházat 10.15-kor érte találat.

Ami pedig Mikola Olescsuk „táviratát” illeti, az 13:52-kor jelent meg. A kórházat meg sem említi, azt viszont igen, hogy az oroszok többek között 13 H-101-es (Kh-101-es) cirkáló rakétát lőttek ki, amelyek közül 11-et semmisített meg az ukrán légvédelem. Tehát kettő talált célt. Az egyik elvileg az Ohmatdit gyermekkórházat.


Tehát a lakmuszosok már a cikk elején megkeverték kicsit a dolgokat. Ahhoz képest, hogy „tényellenőrök”, nem voltak túl alaposak. Kicsit olyan, mintha szándékosan úgy pakolták volna egymásra az információkat, hogy azok az oroszok bűnösségét igazolják. És hát ugye, rajtunk kívül ki hányan olvassák még Zelenszkij és Olescsuk Telegram-bejegyzéseit, az ukrán sajtót, meg az ENSZ-jegyzőkönyveket?

Valósínűleg nem sokan. Éppen erre lennének a „tényellenőrök”, hogy minden forrást ellenőrizzenek, és kritikai elemzésnek vessék alá az állításokat. De haladjunk tovább!

A portál azt írja, hogy „Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyszíni vizsgálat alapján azonosította a rakéta kormányából és burkolatából származó, sorozatszámmal ellátott darabokat és arra a következtetésre jutott, hogy az orosz erők egy Kh-101-es rakétát használtak a kórházra mért csapáshoz.”

Az SZBU tényleg ezt írta, és képet is közölt a csodálatos módon megmenekült sorszámozott burkolatdarabról. A sorszámról, amit kézzel írtak:

Nem azért, hogy a kákán is csomót keressünk, de rágugliztunk a H-101-es maradványokra, és máskor ezek így szoktak kinézni:

Ez itt még 2023-ból származik. Nem filctollal írták, és tök más a számformátum. Vagy itt van ez:

Ez idei, május 8-án fényképezték le. Viszont ez is nyomtatott, és ugyanaz a formátuma, mint a 2023-as darabon láthatóé: mindkét sorszám 31526-tal kezdődik és 13 számjegyből áll. Ja, és egyébként egyik lemez sem zöld, hanem ezüst színű, mint a H-101-esek. Továbbá a furatok is egészen másak. A gyerekkórháznál talált valamin jól láthatóan 1 cm átmérőjű lyukak vannak, és hát az egész panel nagyon máshogy roncsolódott, mint a másik két mintadarab.

Ezek után a Lamusz leírta, hogy az oroszok azt a hazugságot terjesztik, hogy „az ukrán légvédelmi rendszer lehulló rakétája okozta a civil áldozatokat.” Nos, az ukrán légvédelmi rakéták nem kivétel nélkül, de nagyon gyakran zöldek.

És egy kis guglizással az is kideríthető, hogy az ukrán rakéták sorszáma 8-assal szokott kezdődni, és 9 jegyű, mint a kórházat eltaláló rakétáé, vagy mint ezé itt:

Tehát ott tartunk, hogy a Lakmusz szerint az oroszok szándékosan vettek célba egy gyerekkórházat. Miért? Mert az SZBU azt mondta, és Zelenszkij, akinek az információi az SZBU-tól származnak, megerősítette ezt. Két elfogulatlan forrás.

Igaz, hivatkoznak az ENSZ emberi jogi megfigyelő missziójának közleményére is. A világszervezet emberei szerint az incidens “nagy valószínűséggel” közvetlen orosz rakétatámadás következménye volt. Na, két megjegyzés ehhez is: a közvetlen itt nem azt jelenti, hogy szándékos, csak azt, hogy az orosz rakéta „magától” esett oda, ahová. Akár meg is hibásodhatott. A lényeg, hogy VALÓSZÍNŰLEG nem érte külső erőhatás.

De ennél is fontosabb kiemelni, hogy a Lakmusz szándékosan kivágott egy részt az ENSZ közleményéből. Méghozzá ezt: a csapat „nem tudott végleges döntést hozni”. Csak feltételezéseik vannak, bizonyítékuk, határozott véleményük nincs.

Végül a Lakmusz előállt még azzal, hogy „Egy járókelő által a becsapódás előtti másodpercekben készített felvételen azonban látszik, hogy egyetlen, élesen lefelé tartó pályán repülő rakéta csapódik a kórházba.” És az a rakéta a nyugati elemzők szerint egy H-101-es.


A felvételt nem járókelő készítette, hacsak nem szokott valaki Krokodil Dundee módjára magasházak párkányain sétálni. Egy emeleti ablakból vették fel az Infrastrukturális Minisztériummal szemközti házból. Ezt onnan tudjuk, hogy a kórház és így a becsapódás egyáltalán nem látszik rajta, viszont a tárcának otthont adó üvegpalota a tetején a cégérrel, igen.

A felvételen valóban egy H-101-es formájú dolog zuhanása látszik, amíg el nem tűnik a minisztérium mögött. Kilenc frame-vel, ebben az esetben közel egyharmad másodperccel később látunk egy tükröződő villanást, ez a detonáció pillanata, és nagyjából fél másodperccel később halljuk a robbanást zaját.

A felvétel készítője meg sem rezzen. Mintha a lehető legtermészetesebb dolog lenne a számára, hogy kb. 240 méterre tőle becsapódik egy rakéta. (A minisztérium és a kórház között kb. 60 méter van.) Megnéztünk pár hasonló videót, azok készítői ennyire nem voltak immunisak a dörejiszonyra.

Szóval, mit akarunk kihozni ebből? Azt, hogy az ukránok által bemutatott „bizonyítékok” nagyon gyenge lábokon állnak, a nyilatkozatok pedig kisebb-nagyobb ellentmondást tartalmaznak. Még abban sem sikerült igazat mondani, hogy mi volt a kórház régi épületében. A nyugati sajtó azt terjeszti, hogy a toxikológiát és az intenzív osztályt érte csapás, de a régi épületben a kórház térképe és honlapja szerint az akut és krónikus mérgezések intenzív terápiás osztálya működött. Csak ez ugye nem hangzik olyan jól, mint az intenzív osztály tele súlyos sérültekkel, műtéten éppen túlesett gyerekekkel.


Vagyis azt állítjuk, hogy kamu az egész? Nem, nem biztos. Mi csak a logikai hibákra, csúsztatásokra és elhallgatásokra szerettük volna felhívni a figyelmet. Meg arra, hogy a „független-objektív tényellenőrök” gyakran sem nem függetlenek, sem nem objektívek. Épp ellenkezőleg!

De akkor mi történhetett? Lehetett ukrán elfogórakéta, ami a kórházra zuhant. Igen. H-101-es is, ami célt vétett. A kórháztól légvonalban 1 km-re van az Artyem hadiüzem, amit hétfőn a délelőtti rakétázás során el is találtak az oroszok. És bár ők szeretik azt mondani a cirkáló rakétájukról, hogy megzavarhatatlan, az ukránok szerint nem az. Nem egyszerű, de összezavarható. Itt is van erről egy interjú.

Egyben biztosak vagyunk: a Lakmusznak és az atlantista sajtónak az a logikája, hogy az oroszok szándékosan gyerekkórházra támadnak, mert csak, mert gonoszok, és mert az SZBU ezt mondta – nem, ezt nem vesszük be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét