Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az ukrán katonai személyzet egy brit bulvárlapnak tartott bemutatója során az Egyesült Királyság által adományozott Challenger 2 harckocsival a sárban ragadt – jelentette az egyik bulvár lap, a hírt itthon az Oroszhirek.hu hírportál szemlézte. Az incidens egy meg nem nevezett helyszínen tartott gyakorlat során történt, amely a The Sun szerint „közel van a frontvonalhoz”, és az orosz légicsapásokból származó füstfelhők látótávolságában volt.

Mint írták, bár a brit harckocsik sok tekintetben felülmúlják a szovjet gyártmányú T-80-asokat, az ukrán legénység elmondta a lapnak, hogy mintegy 20 tonnával többet nyomnak, és 30 százalékkal alacsonyabb a teljesítmény/tömeg arányuk, ez korlátozza a manőverező képességüket.

– A sárral történt incidens megerősíteni látszott, hogy a harckocsi súlya problémát jelent – írta a The Sun. Kifejtették, hogy egy tapasztalt századparancsnok „megdorgálta az újonc legénységet, amiért túl lassan haladtak át a mocsáron”, és ezért akadhattak el.


A lap szerint csapata akkoriban a toronyban utazott, és az ukránok attól féltek, hogy kirúghatják őket az incidens miatt. A vezető „kiképzési gyakorlattá változtatta a balesetet” azzal, hogy egy második harckocsit hívott, hogy kihúzza az elsőt a mocsárból.

Az újság által megosztott képeken látszott, hogy a jármű elég mély sárban ragadt. Mint hozzátették: a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik, amelyek hasonló súlyúak, az interneten megosztott képek szerint korábban már elakadtak az ukrán sárban.

Az ukránok szerint a Challenger 2-esek nemcsak elakadtak, hanem össze is törtek. Az Egyesült Királyság által adományozott 14 harckocsiból öt nem működőképes, mert a pótalkatrészek hónapokig késnek, és Kijevnek nincsenek képzett szerelői a karbantartásukhoz.


A harcban megrongálódott harckocsikat is figyelembe véve a századnak csak a fele maradt harcképes. A The Sun értesülése szerint a frontvonalon is embererőhiány van, ami azt jelenti, hogy a kiképzett harckocsi-legénység kénytelen lövészárkokat ásni. S ha mindenki mindent csinál, akkor semmit nem csinál igazán jól!

Hát mit mondhatnánk?! Üdvözlet a keleti sártengerben!


Előző cikkSzíven üthette az ukránokat a Patriot rendszerek elvesztése
Következő cikkPokoli elrettentő erővel bírhat az orosz Avangard rakéta

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét