Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A Kreml szerint az orosz területet csak úgy lehet megvédeni az ukrán támadásoktól, ha létrehoznak egy olyan ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán tűz hatósugarán kívülre helyezi – írta a Reuters alapján a The Guardian. A hírt itthon az Index.hu szemlézte. E szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen elmondta: intézkedéseket kell hozni a területek biztosítására az ukrán dróntámadások miatt.

Putyin nem zárta ki egy ilyen zóna létrehozását, miután a széles körben illegitimnek ítélt választásokon megnyerte ötödik elnöki ciklusát Oroszországban.

– Nem tartom kizártnak, hogy a ma zajló tragikus eseményeket szem előtt tartva kénytelenek leszünk valamikor, amikor úgy ítéljük meg, hogy a ma a kijevi rezsim alatt álló területeken egy bizonyos „egészségügyi zónát” hozzunk létre – mondta Putyin. Az orosz elnök szerint egy ilyen övezetnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy megakadályozza, hogy a külföldön gyártott fegyverek orosz területre csapódjanak.


Az orosz elnök azután beszélt erről, hogy megkérdezték tőle, szükségesnek tartja-e, hogy Oroszország elfoglalja az ukrajnai Harkiv régiót, amely Belgoroddal határos orosz tartomány, amelyet 2022 óta rendszeresen támadnak az ukrán erők.

Hát, ha ezt az üzenetet magyarra fordítjuk, akkor ez azt jelenti, hogy Ukrajnából nem sok minden marad. Ahhoz ugyanis, hogy az oroszok lakta területeket biztosítani tudják el kell menniük a Dnyeperig, Odessza és Mikolajiv miatt pedig fel kellene nyomulniuk a Cserkaszi-Uman-Mohiliv-Podilszkij vonalig.

Ha viszont ezt megteszik, akkor Ukrajna harmadára fog összezsugorodni. De még ebben az esetben is benne van a pakliban, hogy Nyugat- vagy Maradék-Ukrajnából nagy hatótávolságú rakétákkal célba tudják venni a Krímet vagy akár nyugat-orosz területeket.

A kérdés tehát az, hogy az oroszok mekkora pufferzóna létrehozásával lennének elégedettek. Ha csak naggyal, akkor a végén kis túlzással az is megeshet, hogy Kárpátalja marad meg Ukrajnából. Látod Tovaris Zelenszkij! Akkor jártatok volna a legjobban, ha ki sem provokáljátok a háborút, vagy legalább az elején megegyeztek az oroszokkal! Késő bánat!


1 hozzászólás

  1. Kárpát-alja sem marad meg Ukrajnából, illetve ahogy Bogár László szokta mondani a HírTv Háború Ukrajnában című műsorában: „az az Ukrajnának nevezett valami”, mert az Magyarországé. Galícia pedig Lengyelországé. Ezt a szintén ukrán megszállás alatt álló területet korábban Ukrajna polonizációjával, vagyis a két ország uniójával akarták megoldani.
    Erről a már említett műsorban
    Vukics Ferenc katonai szakértő beszélt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét