Kérdés: Mi ez a fasiszta hülyeség, amit Izrael kapcsán toltok?!

Válasz: Gyorsan változik a világ. Tegnap még kommunisták voltunk és Putyin pincsijei… Valójában próbálunk önazonosak lenni. Következetesek. Manapság a kognitív disszonancia ugyanolyan népbetegség, mint a lúdtalp. Vannak, akik vasárnap keresztények, hétfőn pedig egy szavuk sincs, amikor például az örményeket elűzik az ősi földjükről. Nálunk ilyesmivel nem fogtok találkozni. Ragaszkodunk az elveinkhez.

Viszont nem akarjuk megkerülni a kérdést. Ha fasiszták lennénk, a Bekezdéseken nem kritizálnánk, hanem támogatnánk a kijevi rezsimet; nem arról írnánk, hogy mit művelt Ukrajnában a félnáci Azov vagy a Jobbszektor, és nem akadnánk ki a Bandera-kultusz miatt, vagy azért, mert Kanadában felállva tapsolnak az SS Galizien egyik veteránjának.

Nem akarunk olyan nagy szavakkal dobálózni, hogy az „elnyomottak pártján állunk”, pedig valahol mégiscsak ez a helyzet. Minden népet megillet a nyelvi és kulturális identitás megőrzésének a joga. Egyáltalán az, hogy helye legyen a nap alatt. Ehhez nem kell feltétlenül nemzetállamot építeni, beköltözni egy rezervátumba vagy meghúzni egy vonalat, hogy „ettől a saroktól a következőig terjed az autonómiánk”.

A lényeg: az emberi méltóság csorbíthatatlansága. Minden más, a forma – másodlagos kérdés. Ebből a meggyőződésünkből és a tények ismeretéből fakad, hogy nem tudunk azonosulni Izrael soviniszta politikájával.

Hogy végképp érthető legyen, mire gondolunk, mondunk egy példát. Ugye, abba azért egyet tudunk érteni, hogy full gáz volt, amikor 2019-ben Zelenszkij azt mondta: Ukrajna az ukránok nemzetállama, és csak az övék, miközben Kárpátalján ezer éve élnek magyarok, és több milliónyi orosz lakja az ország keleti és déli területeit?

Na, a baj ezzel csak az, hogy ezt nem a kijevi bohóc mondta, hanem Benjamin Natenjáhu. „Izrael nem bármelyik polgár állama”, hanem „a zsidók nemzetállama, és csak az övék!” Halkan jegyezzük meg, ebbe a definícióba a keresztények sem férnek bele.

Kérdés: Ugye tudjátok, hogy „palesztin” nép nincs is? Ráadásul, ha olyan nagy keresztények vagytok, tudnotok kéne: azt a földet Isten a zsidóknak ígérte!

Válasz: Aha, és mi vagyunk a fasiszták, ugye? Eltekintve attól, hogy a palesztin nyelvnek, pontosabban az arab palesztin dialektusának külön szótára van, és millió oldalnyi szakirodalom foglalkozik a levantei népek, köztük a palesztinok etnogenezisével – tudod egyébként, hogy kitől származik ez a tételmondat?

Az előző „interjúban” már elővettük a Hülye hivatkozások és értelmetlen párhuzamok című játékot. Megtehetjük most is. Egy 1969-es interjúban Golda Meier izraeli miniszterelnök azt mondta:

„Nem volt olyan, hogy palesztinok. Mikor volt független palesztin nép palesztin állammal? Az első világháború előtt volt egy Dél-Szíria, majd egy Palesztina, beleértve Jordániát is. Nem úgy volt, hogy volt egy palesztin nép Palesztinában, amely palesztin népnek tekintette magát, és mi jöttünk, és kidobtuk őket, és elvettük tőlük az országukat. Ők nem léteztek.”

Meier két dolgot állított. Azt, hogy korábban nem létezett palesztin államalkotó nemzet, és azt, hogy mivel Palesztina, mint palesztin nemzetállam nem létezett, így nem volt kitől, mit elvenniük a zsidóknak.

A véleményét később megismételte: „Nem mondom, hogy nincsenek palesztinok, de azt mondom, hogy nincs különálló palesztin nép.” Mindezt pedig azzal indokolta, hogy az oszmán időkben valaki vagy arab volt, vagy zsidó.

Nos, ha ragaszkodunk ehhez, akkor Marokkótól a Perzsa-öbölig és a török határtól az Ádeni-öbölig terjedő hatalmas területnek egyetlen nagy Arábiában kellene egyesülnie, merthogy a világnak ezen a részén jellemzően arabul beszélő népek élnek, éltek, és alkottak államo(ka)t. Ebben az esetben nem beszélhetünk marokkóiakról, algériaiakról, tunéziaiakról, líbiaiakról stb. sem.

De a szubszaharai Afrikában is át kéne rajzolni az összes határt. Sőt, valószínűleg Szlovákiának újra egyesülnie kéne Csehországgal, az ukránoknak bele kéne törődniük abba, hogy ők tájszólásban beszélő oroszok… Azonban az Izraelben élő arabokkal, a jogaikkal akkor is csinálni kéne valamit.

Egyébként meg a Meier-i érvelésnek az az Achilles-sarka, hogy a bibliai tájakon utoljára 3000 éve volt egységes zsidó állam. Az utolsó önálló államszerűségük is több mint 2000 éve megszűnt.

Abba, hogy Isten kinek és mit ígért, nem látjuk értelmét belemenni. Ha valaki ateista, ne hivatkozzon arra, aki egyébként szerinte Hókuszpók (és ne ünnepelje a karácsonyt, húsvétot), mert nem áll jól. Keresztényektől fölfelé meg azért nem érdemes, mert az Újszövetséget nem véletlenül hívják új szövetségnek.

Szóval, Nógrádi Gyuri bácsi stílusában: 1) palesztinok vannak, 2) a zsidóknak semmivel sincs több vagy kevesebb joguk önálló államot alkotni, mint más népeknek, 3) mielőtt kimondunk, vagy leírunk valamit, gondoljuk végig, hogy annak milyen a szavakon túlmutató jelentősége van!

Kérdés: De ti akkor is a Hamászt mentegetitek, és migránspártiak vagytok, mint a Soros-hálózat!

Válasz: Nem. Mi elítéljük a terrorizmust. Ártatlanok halomra gyilkolászását semmilyen nemes céllal nem lehet igazolni. Halálos bűn. Ez alap. Nyilván ezzel nem összemérhető, de hazudni szintén bűn. Az pedig, hogy minden palesztin terrorista nettó hazugság. És egyébként az is a terrorizmus egy formája, ha egy állam háborút visel a saját polgárai ellen. Izrael 80 éve ezt teszi.

Megint csak azt mondjuk, hogy persze, van az a pénz, amiért efelett egyesek képesek lehetnek szemet hunyni, de mi nem tartozunk közéjük. Azok közé sem tartozunk, akik szerint a világ fekete-fehér. Akik ezt állítják, hazudnak – és ezzel a kör bezárult. Visszatértünk oda, ahonnan elindultunk.

Ami a Hamászt illeti, ha valaki tényleg olvassa a Bekezdéseket, már észre vehette, hogy konkrét ügyekről alkotunk véleményt. Egy ilyen konkrét ügy az, hogy egyesek szerint a Hamász csereszabatos az ISIS-szel, kiakarja irtani a keresztényeket, akik csak Izraelben bízhatnak. Merthogy a zsidó állam egyébként annyira szereti és védi őket.

A valóság az, hogy ez nem így van. Mást mondanak erről a helyi keresztények, de maga a pápa is, aki legutóbb a múlt héten szólalt fel az izraeli keresztények egyre gyakoribb vegzálása ellen. Még egyszer: nem a palesztinok általi, hanem a zsidók általi vegzálása ellen! Azért ő csak tudja, mit beszél…

És nem, nem vagyunk migránspártiak. Pont ezért valljuk azt, hogy ideje lenne már véget vetni az izraeli apartheidnek, meg az állandó nyugati szarkeverésnek a Közel- és Közép-Keleten. Az ezredfordulón nagyjából 9 millió palesztin élt a szülőföldjétől távol. Figyelembe véve a népszaporulatot, és a folytatódó kiáramlást, ez most akár 12-13 millió is lehet. Vagy több.

Lehet üdvözölni és támogatni Izrael gázai ostromát, csak akkor tessék közben felkészülni arra, hogy még többen bevándorló fog érkezni Európába, mert Egyiptom, Jordánia és Libanon már 40-50 éve megtelt. Aki támogatja Izrael palesztin politikáját, felelősséget kell vállalnia mindazért, amit ez okoz.

Folytatjuk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét