Egy nappal azután, hogy megírtuk, az Egyesült Államok hadserege nem rostálja ki sorai közül a neonácikat, a Business Insider most arról számolt be: a Belbiztonsági Minisztérium 306 alkalmazottja szerepel az Oath Keepers nevű szélsőséges félkatonai szervezet tagnyilvántartásában. Az érintettek az Egyesült Államok Vám- és Határőrségének, a Közlekedésbiztonsági Igazgatóságának és a Titkosszolgálatának kötelékében teljesítenek szolgálatot vagy onnan mentek nyugdíjba. Korábban pedig az AP azt írta, a mintegy 38 ezer nevet tartalmazó listán csaknem ötszáz aktív katonát és rendvédelmi dolgozót, továbbá több mint 80 választott köztisztviselőt is találtak.

Az érintett hatóságok – már, ha egyáltalán válaszoltak az újságírók kérdéseire – jellemzően azt közölték: újabban minden belépőt figyelmeztetnek, hogy nem léphetnek be olyan szervezetbe, amely az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatását tűzte ki célul, de olyanba sem, amely gyíkemberektől és más betolakodóktól akarja megóvni az országot. Felkértek továbbá mindenkit, aki fegyveres testületnél, illetve az államigazgatásban dolgozik, hogy figyeljen oda jobban arra, mit oszt meg a közösségi oldalán.

Az efféle történetek szomorú látleletet adnak az amerikai társadalom mély válságáról. És ne higgyük, hogy a radikalizmus, ami sosem (csak) a butaságból táplálkozik, hanem a kétségbeesésből és az elfojtásokból (is), kizárólag jobboldali probléma! Hiszen ugyanaz a küldetéstudat, ugyanaz a felsőbbrendűség munkál a mindenkit lenéző, a saját „felvilágosultságukat” mindenkire ráerőltető liberálisokban, mint az „amerikai életformát” minden határon- és földöntúli idegennel szemben óvni akaró redneckekben.

Viszont, amíg az alusisakos G. I. Joe-k mostanában inkább önveszélyesek, a másik oldal az egész világot fenyegeti.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét