Egyre több erőszakos ukrajnai sorozást bemutató videófelvétel jelenik meg mostanában a különböző Telegram-csatornákon. A jelenség olyan méreteket ölt, ami mellett a lakosság sem megy el szó nélkül.

Egy Zaporizzsja megyében készült amatőr felvételen egy nő például azért osztotta ki a sorozókat, mert azok az utca emberét szedik össze, ahelyett, hogy a parlamenti képviselőket és gyermekeiket vinnék el. A mozgósító tisztek még a tömegközlekedési eszközökön is utolérik az ukrán férfiakat. Rendszerint megállítják a buszokat és az azon ülő férfiakat megpróbálják magukkal hurcolni. Mindez sokszor szintén verekedéssel végződik, a helyiek pedig sokszor a besorozásra várók védelmére kelnek. A Lemberghez közeli Novojavirszkben egy ablakból filmezték le, amint egy férfit vegzálnak a hadkiegészítők. Többen körülveszik, és nem akarják útjára engedni, ekkor lépnek közbe a helyiek.

Mindezek a brutális esetek főként annak fényében botrányosak, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondja: a demokratikus, európai értékekért vívnak háborút, és senkit nem kényszerítenek arra, hogy harcoljanak. Ennek kapcsán így szól egy korábbi Zelenszkij-idézet: „Mi demokratikus ország vagyunk, és nekünk kötelességünk fejlődni. És védekezni. Nem mutathatunk fel olyan példákat, mint Oroszország, amikor az embereket bottal kergetik bele a háborúba! Mi nem ilyen ország vagyunk. Ez paradox, mi az európai értékekért harcolunk, az Európai Unió tagjaivá kívánunk válni, ezért harcolnunk is ilyen értékek tükrében kell.”

Ukrajnában olyan méreteket ölt a képmutatás, a hazudozás és az erőszak, amelyek malterként kötik össze a Zelenszkij-rezsim tégláit. Ha ezek nem lennének, és valóban kiirtanák a korrupció írmagját is, a rendszer kártyavárként omlana össze. Azt szokták mondani, hogy egy erőszakos rendszer minél tovább áll fenn, és minél nehezebben jön el a változás, utóbbi annál borzasztóbb lesz, mert óriási feszültségek kerülnek felszínre, és hatalmas energiák szabadulnak el. Ukrajnában hosszú hónapok óta húzzák fel a rugót, ami ha egyszer elszabadul, nagyot fog ütni. S nem lennék ott, ahová megérkezik…

Európai értékek? Ukrajnában? Ha ebben a háborúban nem szenvednének annyit az ártatlan emberek a front két oldalán és pláne a civilek, azt mondanám: brutálisan jó vicc. De ekkora pusztulás után képtelenség viccelődni! Maradjunk annyiban, Ukrajna talán soha nem volt még messzebb Európától, mint a Zelenszkij-rendszer alatt. A baj csak az, hogy a színészelnök és emberei még mindig képesek önmagukat alulmúlni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét