Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Milliárdos csalás történt a lőszerbeszerzések körül Ukrajnában – ezzel a címmel közölt cikket az Index. A hírportál helyi sajtójelentésekre hivatkozva azt írta: az ukrán főügyészség azt közölte, hogy a lőszerbeszerzéssel kapcsolatos milliárdos értékű csalás miatt őrizetbe vették az ukrán védelmi minisztérium egyik alkalmazottját.


A meg nem nevezett férfi a vizsgálat szerint vétkes az ukrán fegyveres erők számára történt nagy értékű tüzérségi lőszerbeszerzés során 1,5 milliárd hrivnya (13,8 milliárd forint) elsikkasztásában.

A hazai hírportál azt írta, hogy a gyanúsított előnytelen szerződést kötött egy lőszerbeszerzésre, amelyet egy exportcég bonyolított le 30 százalékkal magasabb áron, mintha az adásvétel közvetlenül a gyártóval zajlott volna le. Utóbbi esetben a szállítási idő is rövidebb lett volna.

Ha a vádak beigazolódnak, a gyanúsított 15 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat. A hatóságok átkutatták a gyanúsított lakását és hivatali helyiségeit, és az illegális tevékenységet igazoló dokumentumokat foglaltak le.


A védelmi tárca közlése szerint intézkedéseket tesznek az eltulajdonított összegnek a költségvetés számára történő visszaszerzésére – írta az MTI. Hozzátették: a védelmi tárcánál feltárt korábbi korrupciós botrány után idén ősszel felmentették Olekszij Reznyikov védelmi minisztert és hat helyettesét. Volodimir Zelenszkij elnök a botrány után bejelentette, hogy reformokat fognak végrehajtani a tárcánál.

A hír ennyi, én meg csak azt a kérdést teszem fel, hogy hány ilyen eset lesz még? Hány politikai, közigazgatási vezetőről derül még ki, hogy mutyult a különböző beszerzések körül? A Zelenszkij alá tartozó apparátus hány tagja keveredik még korrupciós botrányba?

Ugye felesleges emlékeztesselek titeket a színészelnök tavaly nyári kijelentésére, amely szerint Ukrajnában nincs korrupció, és nem is lesz?! Úgy tűnik, nagyon is van, és valamiért az az érzésem, hogy még nagyon sokáig lesz is.


Ami pedig a csalót illeti, nem találok szavakat. Hogy a bús fenébe létezhet az, hogy valaki ilyen bődületes összegben sikkaszt, amikor a hazája éppen háborút visel az oroszok ellen?! Adja magát, hogy ha a néven nem nevezett csaló nem teszi el a 1,5 milliárd hrivnyát (13,8 milliárd forintot), akkor azt az összeget is lőszerre lehetett volna fordítani. S meglehet, hogy egy sor ukrán katona életét meg lehetett volna menteni.

Más szóval, ukrán katonák halhattak meg azért, mert a csalónak, háború idején is, sikkasztani támadt kedve. Ez az ember nem több, mint rongyember.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét